Država preuzela nadzor nad dva migrantska centra

Služba za poslove sa strancima BiH preuzela je danas upravljanje centrima “Borići” u Bihaću i “Sedra” u Cazinu, gdje su smještene ranjive grupe migranata, pretežno porodice s djecom.

Prema riječima Radeta Kovača, predstavnika pomenute državne institucije, u tim centrima biće uspostavljena striktna pravila ponašanja, pišu “Nezavisne“.

“Insistiraćemo na poštivanju pravila kućnog reda, prije svega ulazaka i izlazaka migranata iz tih prihvatnih centara. Očekujemo da u narednom periodu cjelokupna situacija po pitanju migranata ide u željenom pravcu, ka smirivanju i potpunoj kontroli”, kazao je Kovač.

On je dodao da će u narednom periodu uraditi plan aktivnosti kako bi se i centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, gdje boravi najveći broj migranata, stavili pod njihov nadzor i kontrolu. Kovač je istakao da se pri tome moraju poštovati odluke lokalnih vlasti u ova dva grada o tome da u ova dva centra nema smještaja novih migranata, te o njihovom postepenom gašenju i izmještanju migranata na drugu lokaciju.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izrazio je zadovoljstvo time da su se državne institucije, nakon toliko mnogo vremena, konačno aktivno uključile u upravljanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

“Nama je u ovom trenutku prioritet da nema prihvata novih migranata u ‘Biru’ i ‘Miral’ i da se ovi centri postepeno prazne. Prioritetno nam je da migrante u ovom trenutku smještamo na lokalitet Vučjak, a da u međuvremenu, skupa s državnim vlastima i međunarodnim organizacijama, tražimo neko trajnije rješenje za migrante. Da li će to biti Vučjak ili neka druga lokacija van urbanog područja, vidjećemo u narednom periodu”, kazao je Kljajić.

On je dodao kako će delegacija Unsko-sanskog kantona ovakav stav zastupati i na sastanku s Evropskom komisijom u Briselu, koji treba da se održi 17. jula.

Ovaj sastanak biće u cijelosti posvećen migrantskoj krizi u BiH.

(Admir Oručević)

Izvor: http://www.source.ba/clanak/BiH/499375/Drzava-preuzela-nadzor-nad-dva-migrantska-centra