Očekuje se dolazak više od 60.000 migranata u BiH u 2019.

Oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana.

”U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo ući više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000”, rekao je ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović. U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacijskih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice.

Predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana. Službenici Ombudsmena za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na višu razinu zaštite sigurnosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante. ”Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama”, naglasio je Mitrović i pozvao na reagiranje svih razina vlasti kako bi se adekvatno suočili s ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom.

Izvor:  www.bljesak.info