U Bosni i Hercegovini zabilježen značajan porast migranata

Sve veći broj migranata ulazi u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Crne Gore na putu ka zapadnoj Europi. Prema podatcima inigracijskog ureda u BiH, većina migranata su Sirijci, Afganistanci i Alžirci.

Broj migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Crne Gore ubrzano raste: 458 ih je ušlo u zemlju od početka godine, u usporedbi sa 754 u cijeloj 2017. godini, priopćila je granična policija BiH. Prema podatcima imigracijskog ureda u BiH, migranti se zaustavljaju u Bosni i Hercegovini dvije do tri noći prije nastavka putovanja prema zapadnoj Europi.

Neki migranti su već pokušali ući u EU iz Srbije u Mađarsku, ali su bili prisiljeni vratiti se i sada pokušavaju ponovno proći iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, a potom i u Hrvatsku.

Velika većina migranata dolazi iz Sirije, Afganistana i Alžira. Nedavno je izvješteno da su u Ilidži u južnom Sarajevu grupe migranata imale osigurano prenoćište uz potporu nevladine udruge ‘Pomozi.ba’. Izvješteno je i o drugim grupama migranata u Velikoj Kladuši, Bihaću, Trebinju, Zvorniku, Bijeljini, te u drugim dijelovima BiH, gdje su lokalni stanovnici pružali pomoć i sklonište u svojim domovima. “Oni su žrtve nasilja na hrvatskoj granici, a nekoliko je muškaraca pretučeno”, rekao je jedan od volontera “Pomozi.ba”.

“Zbog toga su promijenili rutu: njihova je jedina mogućnost bila preko Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine”.

Prije nekoliko dana hrvatski mediji izvijestili su o nastanku nove “balkanske rute” koju su uglavnom koristili ljudi s Bliskog istoka u pokušaju da pronađu bolji život u zapadnoj Europi. Zagrebački list Jutarnji list izvijestio je da od zatvaranja tradicionalnog puta kroz Makedoniju i Srbiju migranti sada putuju iz Grčke preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. “Premda se još malo govori o ovoj ruti, migranit je sve više koriste od i istovremeno je vidljiv sve veći broj žrtava”, navodi se u novinama. Kada jednom stignu u Bosnu i Hercegovinu migranti koriste autobuse, taksije i druge načine kako bi došli do Velike Kladuše na granici s Hrvatskom, odakle prelaze u Karlovac prije prelaska rijeke Kupe u Sloveniju. Većina migranata koji koriste ovu rutu su Afgani, Pakistanci i Sirijci, ali također i migrant iz sjeverne Afrike, posebice iz Alžira i Maroka.

Izvor: http://www.infomigrants.net/en/post/7592/number-of-migrants-rising-significantly-in-bosnia