Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Άγιος Αθανάσιος, Επέτειος 3ης Οκτωβρίου: Σε όλη την Ευρώπη υλοποιούνται εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας» ως μέρος του έργου “Snapshots from the borders – Στιγμιότυπα από τα σύνορα και της εκστρατείας No More Bricks In The Wall.

Η 3η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την 6η επέτειο ενός από τα πιο θανατηφόρα μεταναστευτικά συμβάντα στη Μεσόγειο: μια βάρκα με περισσότερους από 500 ανθρώπους βυθίστηκε κοντά στην ακτή της Λαμπεδούσας στην Ιταλία.  368 άνθρωποι, μετανάστες, (περιλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ανδρών) έχασαν τη ζωή τους.  155 σώθηκαν.

Ο Δήμος της Λαμπεδούσας και της Λινόσα, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού έργου «Snapshots from the borders – Στιγμιότυπα από τα σύνορα» οργανώνει και προωθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις/ πρωτεύουσες της Ευρώπης για να θυμίσει αυτό το δραματικό γεγονός και να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της 3ης Οκτωβρίου 2013.

Όπως δήλωσε ο Totò Martello, δήμαρχος της Λαμπεδούσας και της Λινόσα: «Για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να θυμόμαστε.  Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά.»

Στο πλαίσιο του έργου «Snapshots» θα υλοποιηθούν 19 συνοριακές εκδηλώσεις από τοπικές αρχές και 37 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από τις 28 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Λαμπεδούσα εκπροσωπεί το έργο ως «Πρωτεύουσα της Ευρώπης», με μια σειρά από εκδηλώσεις σε 29 πόλεις για να υποστηρίξουν το νέο αίτημα από τα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων για την καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας».

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Δήμος Αγίου Αθανασίου που συμμετέχει στο έργο ως εταίρος με την οργάνωση μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης.  Στην εκδήλωση ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα τραγουδήσει εις μνήμη των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο ενώ θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες όπως προβολή ντοκιμαντέρ (βλ. επισυναπτόμενη πρόσκληση/πρόγραμμα).

Οι πόλεις – πρωτεύουσες που συμμετέχουν είναι: Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βερολίνο (Γερμανία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κοπεγχάγη (Δανία), Δουβλίνο (Λουξεμβούργο), Μαδρίτη (Ισπανία), Άγιος Αθανάσιος – Λεμεσός (Κύπρος), Παρίσι (Γαλλία), Πράγα (Δημοκρατία της Τσεχίας), Ρίγα (Λετονία), Σόφια (Βουλγαρία), Στοκχόλμη (Σουηδία), Ταλίν (Εσθονία), Βαρσοβία (Πολωνία, Βιέννη (Αυστρία), Βίλνιους (Λιθουανία), Ζάγκρεμπ (Κροατία).  Επίσης συμμετέχει και η πόλη Μοστάρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Κάθε πόλη θα οργανώσει διάφορες πρωτοβουλίες (όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες κλπ.) με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν το φαινόμενο της μετανάστευσης και τη συλλογή υπογραφών για το ήδη ενεργό ηλεκτρονικό αίτημα για την καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας».

www.snapshotsfromtheborders.eu