Καθιερωνουμε την 3η Οκτωβριου ως την Ευρωπαϊκη Ημερα Μνημης & Φιλοξενιας

Η 3η Οκτωβρίου είναι μία συμβολική ημερομηνία που θυμίζει τη μέρα όταν, το 2013, 368 άνθρωποι μεταξύ τους παιδιά, γυναίκες και άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεδούσα.

Φαινόταν ότι η τραγωδία θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τις πολιτικές των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων τα θεσμικά όργανα υποσχέθηκαν να αναπτύξουν μια νέα προσέγγιση της μετανάστευσης.

Ωστόσο, από τις 3 Οκτωβρίου 2013 μέχρι και σήμερα, 17.900 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα.  Ενώ το 2016 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος με 5.096 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν τη σωτηρία στην Ευρώπη.

Στις 15 Μαΐου 2019, η εκστρατεία «NO MORE BRICKS IN THE WALL» που υλοποιείται από το έργο Snapshots from the Borders, που συνδέει τις συνοριακές πόλεις και τα νησιά που αντιμετωπίζουν άμεσα τη μετανάστευση, ξεκίνησε αίτημα για την καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας».

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή ως μέρος ενός κινήματος αλληλεγγύης, υπογράφοντας και μεταφέροντας το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στο επίκεντρο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.», αναφέρεται στο ηλεκτρονικό αίτημα που μαζεύει υπογραφές.

Μοιράσου την ευθύνη!

Μαζί με τους εταίρους του έργου που ξεκινούν αυτό το αίτημα, θέλουμε να προωθήσουμε τις εμπειρίες μας και να καλέσουμε όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς ιθύνοντες να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών μετανάστευσης. Οι ανάγκες και οι συνθήκες στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν ‘νεοφερμένους’ μετανάστες χρειάζονται υποστήριξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – μια στήριξη που να είναι αλληλέγγυα με όλους τους ανθρώπους – ντόπιους και μετανάστες.

Σκέψου ανθρώπινα!

Τα άτομα που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις πολύ συχνά δεν έχουν ασφαλείς και τακτικές εναλλακτικές λύσεις για να φτάσουν στην Ευρώπη.  Μόνο με την επείγουσα παροχή αυτών των λύσεων, οι άνθρωποι δεν θα υποχρεώνονται να καταφύγουν σε διακινητές και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.  Ακούγοντας τις εμπειρίες και καλές πρακτικές από συνοριακές χώρες/περιοχές με μεγάλη μεταναστευτική ροή, καλούμε για ένα πιο δίκαιο κόσμο.

Γίνε μέρος του κινήματος αλληλεγγύης!

Ελάτε μαζί μας, υπογράψτε το αίτημα και ας αλλάξουμε μαζί φέρνοντας τις ιστορίες και εμπειρίες από τα σύνορα στον πυρήνα της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι φορείς προώθησης, το αίτημα θα σταλεί στα νεοεκλεγμένα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο της Ευρώπης).

Η 3η Οκτωβρίου θα είναι μια μέρα για να τιμηθεί και να προβληματιστεί για αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, μια ημέρα κατά την οποία οι λανθασμένες πολιτικές αντιμετωπίζουν τις ατομικές και ευρωπαϊκές μας αξίες, οι οποίες πρέπει πάντα να είναι υψηλότερες.  Μια μέρα να θυμηθούμε το παρελθόν, να διορθώσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον της αλληλεγγύης και του σεβασμού όλων των ανθρώπινων ζωών.  Αυτά πρέπει να αναλογιστούνε οι υποστηρικτές καθώς και όλοι εκείνοι που παραμένουν αδιάφοροι.

[Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο]