#WebDoc: Δημος Αγιου Αθανασιου, Κυπρος

“Η πρώτη μου επαφή με το πρόγραμμα “SnapShots” ήταν με τον Pietro Pinto, συντονιστή έργου, το 2017, κατά τη διαδικασία της ετοιμασίας και υποβολής της πρότασης του έργου για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, λέει η Άντρη Αγαθοκλέους από τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, Κύπρος.

“Από την αρχή είχα μεγάλες προσδοκίες για αυτό το έργο, που ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς γιατί είχε όραμα, καθαρούς στόχους και κοινωνικό σκοπό που ευθυγραμμίζονταν με τις αξίες, τις προτεραιότητες και τις δραστηριότητες του Δήμου μας”.

“Για εμένα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα ως ‘συντονίστρια έργου’ εκ μέρους του Δήμου Αγίου Αθανασίου σε ένα μεγάλο έργο με περισσότερα από 5 εκ. προϋπολογισμό και με τη συμμετοχή τόσων εταίρων. Γι’ αυτό ένιωθα ενθουσιασμένη και αγχωμένη, αλλά την ίδια ώρα πολύ χαρούμενη για αυτή την ευκαιρία,” λέει η Άντρη. “Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και άλλες κουλτούρες και να αναπτυχθώ επαγγελματικά και προσωπικά. Βέβαια, ο τελευταίος χρόνος του έργου ήταν ιδιαίτερος αφού έπρεπε να αλλάξουμε κάποιες από τις δραστηριότητες μας λόγω της πανδημίας Covid-19.”

“Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές αυτού του έργου ήταν η υλοποίηση της εκστρατείας ‘No more bricks on the wall’ στην Κύπρο και ειδικά στον Δήμο μας για την καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που πέθαναν στη Μεσόγειο Θάλασσα – εξηγεί η Άντρη. Παρόλο το  άγχος, όλοι όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση και υλοποίηση της εκστρατείας δούλεψαν συνεχόμενα για μέρες, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι κάτι που θα μείνει για πάντα στο μυαλό των ενδιαφερόμενων φορέων και ομάδων στόχο. Ελπίζουμε ότι καταφέραμε να προσθέσουμε αξία και να συνεισφέρουμε θετικά στην εκστρατεία και τους στόχους της.”

“Η Κύπρος, λόγω της θέσης της στη Μεσόγειο Θάλασσα, δέχεται καθημερινά ρεύματα προσφύγων και μεταναστών. Οι Κύπριοι ωστόσο ανέπτυξαν το πνεύμα της αλληλεγγύης και μνήμης καθότι οι περισσότεροι έχουν ζήσει και βιώσει τον πόλεμο του 1974 στην Κύπρο και έχουν χάσει τα σπίτια, τις περιουσίες και σε πολλές περιπτώσεις την οικογένεια και τους φίλους τους,” τονίζει η Άντρη. “Πολλοί Κύπριοι ήταν ή είναι ακόμη μετανάστες λόγω της Τουρκικής εισβολής. Οι Κύπριοι είναι φιλόξενοι και στηρίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της τοποθεσίας της. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού και άλλων παρόμοιων έργων άνοιξε τις πόρτες για δικτύωση και ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.”

“Τα Ευρωπαϊκά έργα και το Snapshots έργο ειδικά, διευκολύνουν την υλοποίηση δράσεων όπως σεμινάρια, εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκστρατείες μέσω των οποίων μπορούμε να δικτυωθούμε με ανθρώπους και ομάδες που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης”, λέει η Άντρη. “Επίσης, ερχόμαστε σε επαφή και αλληλεπιδρούμε με τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δημιουργώντας για αυτούς μια κοινότητα ανθρώπων που μπορούν να εμπιστευτούν και να απευθυνθούν σε περίπτωση ανάγκης. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χρειάζονται τα βασικά στοιχεία της ζωής στη χώρα υποδοχής τους, αλλά χρειάζονται επίσης επικοινωνία, αποδοχή και προγράμματα που βοηθούν την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Ο Άγιος Αθανάσιος μπόρεσε μέσα από τα έργα να κτίσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της τοπικής κοινότητας, των τοπικών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων για να συνεχίσει να βοηθά αυτούς τους ανθρώπους ακόμη και μετά το τέλος των έργων. Ο Δήμος Αγ. Αθανασίου υλοποιεί τις δικές του πρωτοβουλίες και προγράμματα για την ενθάρρυνση της ένταξης αυτών των ανθρώπων, όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εκμάθηση για τον κυπριακό πολιτισμό, τρόφιμα και κοινοτικά προγράμματα, καθώς και άλλες δραστηριότητες που διευκολύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά για να βοηθήσουν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους υπόλοιπους πολίτες του δήμου να αισθάνονται σίγουροι και ασφαλείς να ζουν μαζί.”

“Θα έλεγα ότι περισσότερες ενέργειες επικοινωνίας και δημοσιότητας θα είχαν βοηθήσει στη βελτίωση της κριτικής αντίληψης των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών φορέων λήψης αποφάσεων και του κοινού για θέματα μετανάστευσης και ασύλου”, καταλήγει η Άντρη. “Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές πληροφοριών και να παίξουν βασικό ρόλο στην κοινή γνώμη. Δυστυχώς, η πανδημία του Covid-19 δεν επέτρεψε πολλές αλληλεπιδράσεις και έθεσε την υγειονομική περίθαλψη ως την πρώτη προτεραιότητα για πολλές χώρες, απωθώντας πολλά άλλα θέματα όπως η μετανάστευση και το άσυλο. Επίσης, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ταξιδεύαμε για να παρακολουθήσουμε άλλες εκδηλώσεις συνεργατών από το έργο, εργαστήρια, συνέδρια κλπ.”