ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την επίσκεψη του SNAPSHOT FORM THE BORDERS με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό – 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα ο Ιερός Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε στην αίθουσα Κλημεντίνη  του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού το δήμαρχο της Λαμπεντούσα, Τότο Μάρτελλο, μαζί με την αντιπροσωπεία των «δημάρχων των συνόρων», ακολουθώντας το έργο «Snapshots From The Borders».

Στην ομιλία του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, ο δήμαρχος Μαρτέλλο άγγιξε ορισμένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές και τη δέσμευση των συνοριακών εδαφών που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των μεταναστών.

“Τη στιγμή που άρχισα να μιλάω μπροστά στην Αυτού Αγιότητά μου, η φωνή μου έτρεμε”, είπε ο Martello στο τέλος του ακροατηρίου.

“Ο Πάπας Φραγκίσκος μας υπενθύμισε τη σημασία του να παραμένουμε ανθρώπινοι και να παραμένουμε ενωμένοι. Είναι επίσης το πνεύμα που μας έφερε μαζί τους δήμαρχους των συνόρων”, συνέχισε ο Μαρτέλο, “γιατί συχνά αντιμετωπίζουμε εποχικά προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε Μόνο. Όταν, ακόμη και σε έναν ωκεανό, συναντούμε δύο ιδέες που επιβιώνουν από τα κύματα, κάτι εξαιρετικό μπορεί να προκύψει “.

Το έργο «Snapshots From The Borders», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευθύνεται από τον Δήμο Λαμπεντούσα και Λινόσα και συγκεντρώνει 36 εταίρους (19 πόλεις, νησιά και παραμεθόριες περιοχές από 13 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή των μεταναστών και 17 ενώσεων της κοινωνίας των πολιτών).

Κατά τη διάρκεια του ακροατηρίου στο Βατικανό, απεικονίστηκε επίσης στον Πάπα Φραγκίσκο η εκστρατεία, που ξεκίνησε από το έργο Snapshots, για να κάνει την 3η Οκτωβρίου (ημερομηνία που το 2013 είδε την πιο δραματική βύθιση των μεταναστών στη θάλασσα της Λαμπεντούσα) να γίνει «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης”

Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο με επικεφαλή τον δήμαρχο της Λαμπεντούσα και τη Λινόσα Τότο Μαρτέλλο και αποτελούνταν από:

Andrej Kavšek – Crnomelj (Σλοβενία),

Saša Arsenovič – Μάριμπορ (Σλοβενία),

Josef Azzopardi – Marsa (Μάλτα),

Matteo Ricci – Pesaro (Ιταλία),

Martial Beyaert – Grande-Synthe (Γαλλία),

Andreas Babler – Traiskirchen (Αυστρία),

Johann Lappi (αναπληρωτής δήμαρχος) – Straß στο Steiermark (Αυστρία).

Μαζί με αυτούς, εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συνεργάζονται στο έργο.

Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος, ο Martello δώρησε στον Πάπα Φραγκίσκο έναν Ιερό Σταυρό κατσκευασμένο από έναν τεχνίτη από τη Λαμπεντούσα με το ξύλο των μεταναστευτικών σκαφών και ένα μπλουζάκι με τις λέξεις “Είμαι ψαράς”, ένα hashtag που ξεκίνησε ο Martello ο ίδιος για να υπενθυμίσει ότι για τους ναυτικούς δεν υπάρχουν εμπόδια και όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα πρέπει να βοηθηθεί.