ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ JAZZ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την Τρίτη 20 Αυγούστου, η Culture4All σε συνεργασία με τους 5 πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού, διοργάνωσε στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας στη Λέσβο μουσική εκδήλωση σε ήχους jazz. Το κοινό των περίπου 1000 παρευρισκομένων απόλαυσε κομμάτια από του παγκοσμίου φήμης Jazz κουαρτέτου Dimitri Vassilakis Quartet καθώς και της Χορωδίας Γυναικών Μόριας.

Η βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τους θεατές της εκδήλωσης να έχουν να εκφράσουν μόνο θετικά σχόλια. Η οργάνωσή της χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική με τον ήχο να είναι πολύ καλός και το σκηνικό εντυπωσιακό. Οι ντόπιες και διεθνής μουσικές που έντυσαν τη βραδιά καθήλωσαν τους θεατές, αφήνοντάς τους με ένα αίσθημα ενθουσιασμό μετά το τέλος της εκδήλωσης.

“Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη Μόρια, τον πολιτισμό και την ιστορία της, που στα διεθνή fora και στη συνείδηση των ανθρώπων όλης της γης ταυτίζεται με το hot spot και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.” είπε στο περιοδικό “Κ” η κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου, Αρχαιολόγος, Επ. Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Επ. Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και επί χρόνια Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Culture for all».

Επειδή ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Culture for all» έχει την πεποίθηση ότι μόνο διαμέσου του πολιτισμού υπάρχει δυνατότητα να αναστρέψουμε την εντύπωση εκείνων που δεν γνωρίζουν τη Μόρια τον πολιτισμό και την ιστορία της, έχει οργανώσει τρεις δράσεις:

α) Λογοτεχνικό διαγωνισμό σε συνεργασία με την «Εθνική Ακαδημία Λογοτεχνών» για τη Μόρια με θέμα «Μόρια 2500 χρόνια ιστορίας» (υποβολή κειμένων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019) – Πολιτιστικό Σωματείο «Culture4All – Πολιτισμός για Όλους», Βουρνάζου 29, 115 21 Αθήνα

β) Έκθεση φωτογραφίας για την Μόρια με τον ίδιο τίτλο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα

Λίγα Λόγια για το Υδραγωγείο 

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα, το μεγαλύτερο σε έκταση και ίσως το ωφελιμότερο που έγινε στην αρχαιότητα στη Λέσβο.

Η υδατογέφυρα του υδραγωγείου έχει μήκος 170 μ. (στο ύψος του υδαταγωγού) και μέγιστο σωζόμενο ύψος 24,46 μ. στο κέντρο της κοιλάδας. Αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και ίσως το κορυφαίο μνημείο της λεσβιακής υπαίθρου. Αποτελείται από 17 τοξωτά ανοίγματα και 3 επάλληλες σειρές τόξων στο κεντρικό τμήμα, τα οποία δημιουργούνται με τη βοήθεια 16 πεσσών. Από τους αρχικούς πεσσούς διατηρούνται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση οι κεντρικοί, ενώ από τους ακραίους σώζονται μόνο οι κατώτερες στρώσεις τους. Η υδατογέφυρα της Μόριας κατατάσσεται αναμφισβήτητα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού, που τη μετέτρεψε από ένα χρηστικό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας σε ένα έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. (Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου)

Πιστεύεται ότι η κατασκευή του Υδραγωγείου χρονολογείται κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Αδριανού (2ος αιώνας μ.Χ.) και το συνολικό του μήκος ήταν 26 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τους πρόποδες του βουνού Όλυμπος, ο οποίος εδρεύει στο κεντρικό τμήμα της νότιας Λέσβου. Οπως αναφέρει η αρχαιολόγος Δέσποινα Τσολάκη: «Κατασκευάστηκε για τη μεταφορά νερού από τις άφθονες πηγές του όρους Ολύμπου μέχρι την αρχαία πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού που προμήθευε την πόλη ήταν 127.000 κυβικά μέτρα την ημέρα.” Το υδραγωγείο και παράλληλα παρείχε
νερό στα δημόσια λουτρά, στις δημόσιες κρήνες και τις επαύλεις στην περιοχή της πόλης.