Kampanj för europeisk dag för gästfrihet

Det europeiska civilsamhället och en rad kommuner i Europa har gått ut i en gemensam kampanj om att skapa en gemensam europeisk dag för gästfrihet för migranter till Europa. Häng på och skriv på du med! Kampanjen löper till den 29 februari.

Kampanjen pågår över hela Europa samtidigt under taggen #NoMoreBricksInTheWall – för att belysa vikten av gästfrihet och medmänsklighet till de människor som flytt (och fortsätter fly) till Europa. Forum samarbetar med en lång rad andra europeiska organisationer inom projektet Snapshots From The Borders. Med kampanjen vill vi uppmärksamma vårt gemensamma krav att göra den 3 oktober till en europeisk dag för gästfrihet, till minne av de 368 offren i katastrofen utanför Lampedusa detta datum 2013.

Kampanjen lägger fokus på:

• Dela på ansvaret Vi uppmanar beslutsfattare på nationell och europeisk nivå att skapa en gemensam och ansvarsfull migrationspolitik. Idag tar lokalsamhällen stort ansvar i mottagandet av flyktingar och med kampanjen uppmanar vi till stöd på EU-nivå.

• Bevara medmänskligheten Människor som flyr krig och förföljelse har inga säkra vägar för att nå Europa. Genom att förmedla erfarenheter från Europas gränsområden till makthavarna i Bryssel vill vi uppmana till en medmänsklig migrationspolitik.

• Få fler att engagera sig! Den 3 oktober är ett symboliskt datum som påminner om den dag då 368 personer förlorade sina liv i Medelhavet utanför Lampedusas kust år 2013. Med kampanjen #NoMoreBricksInTheWall vill vi uppmärksamma vårt gemensamma krav att göra den 3 oktober till en europeisk dag för gästfrihet, till minne av offren utanför Lampedusa.