ΕΤΑΙΡΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  -ΚΥΠΡΟΣ

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται 3 χλμ. βόρειο – ανατολικά της Λεμεσού κτισμένος σε μικρή κοιλάδα με λόφους, σε τοποθεσία ανοικτή με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού. Οι ρίζες των κατοίκων του ξεκινούν από τα πρώτα νεοελληνικά χρόνια. Το όνομα του το πήρε από τον πολιούχο Άγιο της Κοινότητας, τον Άγιο Αθανάσιο.

Ήταν μια μικρή αγροτική κοινότητα που εξελίχθηκε σε μικρό χωριό με πληθυσμό 400 κατοίκων. Το 1974, μετά την τούρκικη εισβολή, ο πληθυσμός του Δήμου υπερδιπλασιάστηκε με την ανέγερση στην περιοχή δύο προσφυγικών οικισμών που φιλοξενούν περί τις 6.000 πρόσφυγες, τεράστια οικοδομική, βιομηχανική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 20.000 κατοίκους. Έχει  δύο οικισμούς εκτοπισθέντων, βιομηχανική ζώνη στην οποία λειτουργούν πέραν των 110 βιομηχανικών μονάδων με εργατικό δυναμικό που ξεπερνά τις 5.000. Το 1986 ανακηρύχθηκε σε Δήμο.

Στη νότιο – ανατολική παραλιακή περιοχή, βρίσκονται ξενοδοχεία, τουριστικά διαμερίσματα και πολλές τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα. Παράλληλα παρατηρείται μια τεράστια ανάπτυξη στις υπηρεσίες, κέντρα αναψυχής, εστιατόρια, τράπεζες και καταστήματα.

Στον Άγιο Αθανάσιο υπάρχουν και λειτουργούν δύο Νηπιαγωγεία, τρία Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο στα οποία φοιτούν πέραν των 2.500 παιδιών. Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σήμερα θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Λεμεσού και όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να κατοικήσει στην περιοχή αυτή.

Το Δημοτικό Μέγαρο, στο οποίο συστεγάζεται και αίθουσα εκδηλώσεων/ σεμιναρίων για 500 περίπου άτομα, αποτελεί ένα δείγμα σύγχρονης υποδομής στο Δήμο και εξυπηρετεί τη μείζονα πόλη της Λεμεσού. Σημείο αναφοράς αποτελεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου που αποτελεί παραδοσιακό κτίσμα 100 και πλέον χρόνων του οποίου η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο και χρησιμοποιείται για την τέλεση γάμων, εκθέσεις, διαλέξεις, κτλ.

www.agiosathanasios.org.cy