A világ menekülőben

Közel 80 millió embernek kell az otthonát elhagynia, példátlanul magas szám: az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) éves jelentése

Soha nem volt még ennyi evakuált ember, soha nem volt még olyan nehéz hazajutni. Ez derül ki az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) múlt héten közzétett éves jelentéséből. Körülbelül 79,5 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni 2019-ben.

Filippo Grandi, az UNHCR igazgatója szerint ez a szám a világ népességének körülbelül 1% -át képviseli. A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek száma alatt az UNHCR a származási országukban háború és üldöztetés elől menekülők számát érti.

A jelentés részletezi, hogy a menekültek száma miként nőtt 9 millióval az előző évhez képest. A szíriaiak, venezuelaiak, afgánok, dél-szudániak és hontalan rohingyák a leginkább érintettek. Ezeknek az embereknek körülbelül 73%-a folyamodik menedékjogért valamely szomszédos országban.

A hazatérések száma szintén drámai: kevesebb, mint 400 000 menekült tért haza az elmúlt évtizedben, szemben a kilencvenes években átlagosan 1,5 millió fővel. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma a világon tíz évvel ezelőtt körülbelül 40 millió volt – mondta Grandi, majd hozzátette: „Tehát ez a szám gyakorlatilag megduplázódott, és nem látjuk, hogy ez a tendencia csökkenne”.

Közel 46 millió ember kényszerült otthonát elhagyni országon belül, míg további 26 millió ember menekült el a határon túlra. Körülbelül 4,2 millió menedékkérő volt, további 3,6 millió venezuelai külföldre menekülőt külön tartanak számon.

Körülbelül 11 millió ember a „közelmúltban kényszerült lakóhelyét elhagyni”, többségük néhány országból és régióból származik a jelentés szerint: Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar a külföldre kényszerülők csaknem kétharmadát adja.

“Ha a nemzetközi közösség ilyen megosztott és képtelen békét kötni, úgy sajnos a helyzet nem fog javulni, és nagyon aggódom, hogy még rosszabb lesz, mint az idén” – mondta Grandi.

A COVID-19 világjárvány okozta korlátozások és zárt határok bár lassították a folyamatot, de a háborúkat, konfliktusokat, az erőszakot és diszkriminációt ez sem tudta megállítani. A legtöbb szegény és közepes jövedelmű országot – amelyek a világ menekültjeinek mintegy 85%-át fogadják be – viszonylag kevésbé érintette a koronavírus-válság.

Az UNHCR szerint a legnagyobb aggodalomra okot adó régió jelenleg Latin-Amerika és Dél-Amerika, különös tekintettel azokra az országokra, amelyekben sok millió venezuelait fogadtak be, akiket a jelenlegi világjárvány a legjobban érinthet. Grandi szerint: „A gazdasági hatás még mindig pusztító lehet. Az elszigetelési intézkedések következményeként számos országban sokan munkanélkülivé váltak, ezen emberek és közösségeik támogatása nélkül további népességmozgások kezdődhetnek”.

Az UNHCR jelentés sorait azzal zárja, hogy arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy tegyen többet, és a zárt határok és elszigetelő intézkedések ellenére továbbra is nyújtson menedékjogot a rászorulóknak.

Forrás: DATA

írta Christian Elia